Als je op internet de woorden aluminium en deodorant intypt krijg je duizenden, zo niet miljoenen, zoekresultaten over dit onderwerp. Er zijn allerlei nieuwsberichten, wetenschappelijke onderzoeken en websites beschikbaar die gaan over de werking, risico’s en gevolgen van deze stof in deodorant. Is het waar wat er op het internet gezegd wordt? Is aluminium in deodorant echt zo slecht? Of heeft het ook positieve effecten? Laten we eens kijken naar de beweringen en bewijzen.
Wat is aluminium?
Aluminium is een soort metaal. Het is licht, sterk en buigzaam. Door deze eigenschappen is aluminium geschikt voor allerlei toepassingen. Van verpakkingsmateriaal en huishoudelijke apparatuur tot dakbedekking en kleurstof in voeding.
Aluminium is makkelijk in de bewerking en kan onder andere worden gebogen, gedraaid, gegoten, gelakt en gelast. Hoewel de metaalsoort al lang bekend is, wordt er pas sinds de 19
de eeuw op grote schaal gebruik van gemaakt.
De vorm van aluminium in deodorant
Aluminium komt voor in deodorant in de vorm van aluminiumzouten. Dit zijn chemische stoffen waar aluminium in zit. Aluminium chloorhydraat is de meest voorkomende variant in anti-transpirant. Aluminium zirconium of sesquichlorohydrate worden ook wel gebruikt voor deodorant.
Wat is de werking van aluminium in deodorant?
Aluminiumzouten in deodorant zorgen ervoor dat je tijdelijk niet meer zweet. Zodra deze stoffen in aanraking komen met de huid, vormen ze ‘propjes’ die de zweetklieren tijdelijk blokkeren waardoor je dus minder zweet. Ook zorgen aluminiumzouten ervoor dat de bloedvaatjes in de huid samentrekken, waardoor de afscheiding van vocht wordt geremd.
De effectiviteit van de werking wordt deels bepaalt door de hoeveelheid van de stof in de deodorant. Mensen die overmatig transpireren wordt vaak aangeraden om een deodorant te gebruiken met een aluminiumsterkte van 15-20%.
Is aluminium in deodorant slecht voor je?
Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effecten van aluminium in deodorant. Hier zul je vast over gelezen of van gehoord hebben. Laten we een aantal beweringen onder de loep nemen.
Bewering: aluminium zorgt ervoor dat de huid geïrriteerd raakt
Een bijwerking van aluminiumzouten kan huidirritatie zijn. Niet iedereen heeft hier last van, maar mensen met een gevoelige huid kunnen huidirritatie ervaren.
Maar niet alleen aluminiumzouten zijn de veroorzaker van huidirritatie. Ook parfum en alcohol, veel gebruikte ingrediënten in deodorant, hebben deze bijwerking. Parfum is één van de bekendste allergenen en kan de huidbarrière beschadigen. Toch zit deze stof in bijna iedere deodorant, omdat het een zweetlucht maskeert.
Alcohol wordt toegevoegd om bacteriën die de zweetlucht veroorzaken te doden. Het nadeel van de stof is dat deze de huid uitdroogt wat ook voor irritatie kan zorgen.
Bewering: door aluminium raken de zweetklieren verstopt
Het klopt dat aluminium de zweetproductie remt door de zweetklieren tijdelijk deels te blokkeren. Dit is hoe deze stof werkt tegen zweten. Maar dit effect is tijdelijk. De zweetklieren worden niet voor langere tijd of definitief geblokkeerd, zoals bij een botox-behandeling of miraDry-behandeling.
Daarnaast wordt deodorant voornamelijk gebruikt onder de oksels en worden alleen de zweetklieren onder de oksels (deels) geblokkeerd. Hierdoor kun je over de rest van je lichaam nog wel zweten en dus nog steeds je warmte kwijt. Zodra de werking van de deodorant is afgenomen, kun je ook weer optimaal zweten onder de oksels.
Het (deels) blokkeren van de zweetklieren is de enige manier om zweten echt tegen te gaan. Stoffen als natriumbicarbonaat, die soms worden gebruikt in natuurlijke deodorant, werken absorberend, maar zijn altijd minder effectief.
Bewering: aluminium in deodorant verhoogt de kans op borstkanker
In 2004 werden studies uitgevoerd door onder andere
Phillipa Darbre. Uit deze studies bleek een relatie tussen het gebruik van deodorant en borstkanker. Maar er was veel kritiek op deze studies waardoor de resultaten niet als bewijs dienen. Sindsdien is het onderzoek niet gestopt. Toch hebben onderzoeksinstituten als de American Cancer Society en het Amerikaanse National Cancer Institute hebben deze vermeende relatie niet kunnen bevestigen.
In 2016 werden de onderzoekresultaten van een
Zwitsers vitro-onderzoek (laboratoriumonderzoek in reageerbuisjes of Petri schaaltjes) gepubliceerd. Dit onderzoek had als uitkomst dat een langdurige blootstelling aan aluminiumchloride leidt tot de vorming van tumoren. Maar omdat dit een vitro-onderzoek was, zou er meer onderzoek nodig zijn om deze uitspraak te bevestigen.
Het
Nederlandse KWF waarschuwt niet voor het gebruik van deodorant. Zij bevestigen op hun website dat er tot op heden geen relatie is gevonden tussen het gebruik van deodorant en borstkanker.
Er is dus geen duidelijk bewijs voor of tegen het verband tussen het gebruik van deodorant, of aluminium in deodorant, en borstkanker. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen. In de tussentijd hebben veel producenten van deodorant en cosmetica deodorant ontwikkeld zonder aluminium of zelfs zonder alle stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je gebruik maken van deze natuurlijke deodorant.
In welke deodorant zit aluminium?
Er is een verschil tussen deodorant en anti-transpirant. Een deodorant is bedoeld om zweetgeur te maskeren. Een anti-transpirant werkt actief tegen zweten en een zweetlucht.
Wil je meer weten over het verschil?
Lees dan dit blogartikel!
Zoals eerder benoemd bestaat anti-transpirant uit meerdere ingrediënten die negatieve effecten op de huid kunnen hebben. Maar ook op het milieu. Lees daar meer over in dit blogartikel! Daarom wordt er steeds meer natuurlijke deodorant ontwikkeld. Deze bestaan enkel uit natuurlijke ingrediënten en hebben geen negatieve impact op het milieu.
Het klinkt heel aantrekkelijk, een natuurlijk deodorant. Maar je moet wel in gedachten houden dat aluminium de stof is die actief werkt tegen zweet. Een anti-transpirant zonder deze stof is dan ook geen anti-transpirant, maar deodorant of anti-odorant. Een natuurlijke deodorant gaat niets anders tegen dan zweetlucht. Dus als zweetlucht het enige is waar je last van hebt, kan een natuurlijke deodorant voldoende zijn. Zweet je veel of overmatig, dan is de kans groot dat een natuurlijke deodorant niet werkt voor jou. Je zult dan moeten accepteren dat je zweet. Je kunt zweten enigszins tegengaan met de juiste kleding en goede persoonlijke verzorging.
Lees hier tips tegen zweten.
Je kunt ook gebruik maken van een anti-transpirant met zo min mogelijk schadelijke ingrediënten.
Anti-transpirant zonder alcohol en parfum
Omdat aluminium de actieve stof is in anti-transpirant, kan deze niet ontbreken. Maar voor parfum en alcohol kunnen wel alternatieven gebruikt worden. Speciaal daarvoor hebben wij de syNeo5 SOFT lijn. Een anti-transpirantspray en roller zonder alcohol, kleurstoffen, parfum, siliconen, PEG’s en microplastics. Onder andere panthenol, allantoïne en Aloë Vera vervangen de werking van de ‘schadelijke ingrediënten’ en zijn daardoor extra zacht voor de huid. Ook de SOFT-lijn van syNeo 5 werkt tot wel 5 dagen effectief tegen zweten en zweetlucht!