Deodorant of anti-transpirant?

Happy young woman using roll on deodorant

Als je zoekt naar een manier om iets te doen tegen zweten of tegen een zweetlucht, zie je allerlei verschillende termen voorbijkomen. Deodorant, anti-transpirant en anti-perspirant zijn termen die je vast wel eens op de verpakking hebt gezien. Maar wat is nou het verschil tussen deodorant en anti-transpirant? En welke kun je het beste kiezen?

Wat is deodorant?

Deodorant gebruik je over het algemeen onder je oksels om zweten tegen te gaan. Maar dit is niet waar een deodorant voor bedoeld is. Aan deodorant is vrijwel altijd parfum toegevoegd. Dit geeft de deodorant een lekkere geur en daarmee maskeert het een onaangename zweetlucht. Deodorant zorgt er dus niet voor dat je minder of niet meer zweet, maar zorgt ervoor dat de onaangename zweetlucht wordt gemaskeerd door een parfum.

Wat is anti-transpirant?

Een anti-transpirant vermindert het zweten door de zweetklieren deels af te sluiten. Dit komt door de aluminiumzouten. Deze vernauwen de opening van de zweetklieren tijdelijk. Hierdoor kan er minder zweet op huid terechtkomen waardoor de huid minder nat wordt.

Aluminiumzouten werken ook antibacterieel en voorkomen daarmee een onaangename zweetlucht. Het zijn namelijk de bacteriën op de huid die zorgen voor een zweetlucht, zweet stinkt van zichzelf namelijk niet.

Man die deodorant spray gebruikt

Wat is het verschil tussen een deodorant en anti-transpirant?

Het grote verschil tussen deodorant en een anti-transpirant zit in de werking. Deodorant maskeert de zweetgeur waardoor je daar minder last van hebt. Een anti-transpirant zorgt ervoor dat de zweetproductie gereduceerd wordt én voorkomt een vervelende zweetlucht in plaats van deze te maskeren.

Kies ik een deodorant of anti-transpirant?

Als je het bovenstaande hebt gelezen, zou je ervanuit kunnen gaan dat een anti-transpirant een betere werking heeft en daardoor voor iedereen de beste oplossing is, maar dat is niet waar. Als je weinig last hebt van zweten en een onaangename zweetlucht, is het aanbrengen van een anti-transpirant misschien overbodig. Een deodorant met lekker parfum zal dan prima volstaan.

Zweet je veel of zelfs overmatig? Dan zal een deodorant het probleem niet verhelpen. Als je daarbij ook nog last hebt van een nare zweetlucht, zal deze waarschijnlijk niet door een deodorant te maskeren zijn. Het gebruik van deodorant is dan meer dweilen met de kraan open. In dat geval kun je beter kiezen voor een anti-transpirant.

Geirriteerde oksels

Spray of roller?

We hebben nu besproken wat het verschil is tussen een deodorant en anti-transpirant. Je kunt nu al een deel van de flacons elimineren uit je zoektocht in de schappen van de drogist. Nu is het nog de vraag of je kiest voor een spray of een roller.

Drijfgassen

Om te zorgen voor de verneveling van deodorant in sprayvorm, wordt drijfgas gebruikt. Meestal is dit butaan, isobutaan of propaan. In hoeverre deze drijfgassen schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu, is niet iedereen het over eens, maar dat het niet bijdraagt aan een betere gezondheid en een beter milieu, is een zekerheid.

Deodorant in rollervorm heeft geen drijfgassen nodig. Dit maakt een roller dan ook een milieuvriendelijkere en ‘gezondere’ keuze.

Hygiëne

Het gebruik van een deodorantspray is hygiënischer is dan gebruik van een deodorantroller. Je houdt de deodorantspray namelijk niet tegen de huid aan. Met een roller rol je bacteriën van de huid in het product. Maar in de deodorant zitten stoffen die ervoor zorgen dat de bacteriën het niet overleven.  

Effectiviteit

Uit onderzoek is gebleken dan slechts 11,4% van de deodorant uit de spuitbus de huid bereikt. De overige 89,6% komt in de lucht terecht. Dit verkleint de effectiviteit van deodorant of anti-transpirant in sprayvorm. Dit geldt uiteraard niet voor deodorant uit een roller.

Huidverdraagzaamheid

Er wordt vaak gedacht dat deodorant uit een roller zachter is voor de huid, doordat deze crèmeachtig is. Dit maakt de deodorant uit een roller echter niet milder voor de huid.

Bepaalde ingrediënten, zoals metaalzouten, kunnen voor een geïrriteerde huid zorgen. Deze kunnen zowel in anti-transpirantsprays als in -rollers zitten. De metaalzouten zijn wel de werkzame stoffen in anti-transpirant en daarom essentieel.

Praktisch

Een deodorant of anti-transpirant droogt snel, sneller dan deodorant uit een roller. Hierdoor kun je direct na het sprayen je bovenkleding aantrekken. Deodorant uit een roller heeft langer de tijd nodig om te drogen.

Het voordeel van een roller is dat deze vaak in kleinere verpakking komt en dus makkelijker mee te nemen is onderweg. Hoewel er ook kleine sprays bestaan, kun je vaak langer doen met een deodorant in rollervorm.

Anti-transpirant spray en roller van syNeo 5

De anti-transpirant van syNeo 5 werkt tot wel 5 dagen lang tegen zweten en een onaangename zweetlucht. De anti-transpirant is verkrijgbaar als spray en roller.

Het grote voordeel van de anti-transpirant van syNeo 5 is dat er goed nagedacht is over de verhoudingen van de werkzame stoffen. Zo zit er precies voldoende in om goed te werken, zonder dat deze schadelijk is voor de huid. Daarom is de anti-transpirant geschikt voor ieder huidtype, ook voor de extreem gevoelige huid.
De pompspray van syNeo bevat geen drijfgassen. De vloeistof wordt door de pompverstuiver uit het flesje gepompt. 

Naast de syNeo 5 en syNeo MAN is er ook de syNeo 5 SOFT. Deze anti-transpirant is zonder parfum en alcohol en kleurstoffen. Door de toevoeging van Aloë Vera is syNeo 5 extra soft voor de huid. Ook syNeo 5 SOFT is er in pompspray en als roller.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00
man heeft syNeo5 vast

Reseller worden van syNeo

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van syNeo producten in de Benelux? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Wilt u weten waar syNeo wordt verkocht? Kijk dan op de pagina verkooppunten.