Syneo5 Logo

Als je zweet opeens stinkt

Help! Mijn zweet stinkt opeens

Heb je recentelijk gemerkt dat je zweet een andere, sterkere geur heeft dan voorheen? Dit kan een verrassende en vaak verontrustende ervaring zijn. Zweet kan om verschillende redenen van geur veranderen en deze veranderingen kunnen zowel subtiel als plotseling optreden. In deze blog vertellen we je meer over waar die zweetgeur vandaan komt, hoe je hem kan bestrijden en vooral, hoe je een onaangename zweetgeur kunt voorkomen.

Stinkt zweet?

Wist je dat zweet eigenlijk van zichzelf helemaal geen sterke geur heeft? Zweet bestaat voornamelijk uit water en zouten en het is de interactie met bacteriën op de huid die leidt tot de kenmerkende zweetgeur. Ieder van ons heeft een unieke chemische samenstelling van zweet, die lichtjes varieert afhankelijk van een reeks factoren, van onze genen tot onze levensstijl. De apocriene zweetklieren, die zich bevinden in gebieden zoals de oksels en de lies, scheiden een vettig zweet af dat, wanneer afgebroken door bacteriën, de sterke geur produceert die we associëren met lichaamsgeur. Het zijn dus de bacteriën op je lichaam die de kenmerkende zweetgeur produceren.  

Hyperhidrosis: bovengemiddeld veel zweten

Ieder mens zweet, de één meer dan de ander. Maar er zijn ook mensen die altijd bovengemiddeld veel zweten. Deze mensen hebben last van hyperhidrosis. Hyperhidrosis is een aandoening waarbij het lichaam zonder duidelijke aanleiding excessief zweet. Dit leidt vaak tot zowel fysiek ongemak als sociale onzekerheid. Deze overmatige zweetproductie kan lokaal zijn, zoals bij de handpalmen of oksels, of het kan het gehele lichaam betreffen.  

De oorzaak van hyperhidrosis verschilt per persoon. Zo kan het worden veroorzaakt door genetische factoren, maar ook door medische aandoeningen of medicijngebruik. Meer over hyperhidrosis lees je in onze blog.  

Over de geur van zweet

De geur van zweet is een opvallend persoonlijk kenmerk, uniek als een vingerafdruk en kan variëren van vrij onopvallend tot juist heel intens. Hoewel zweet van nature geurloos is, zijn het de externe en interne factoren die een cruciale rol spelen bij het bepalen van de uiteindelijke geur die ons lichaam uitstraalt. We zetten de belangrijkste factoren voor je op een rijtje.

Dieet

Dieet speelt een prominente rol; voedingsmiddelen met sterke aroma’s zoals knoflook en uien bevatten vluchtige organische verbindingen die via de poriën kunnen worden uitgescheiden, waardoor zweet een merkbare geur krijgt. Ook kruiden en bepaalde supplementen kunnen zweet een scherpe geur geven die soms uren na consumptie nog waarneembaar is.

Hormonen

Hormonale schommelingen zijn een andere belangrijke factor. Ze beïnvloeden niet alleen de hoeveelheid zweet die we produceren, maar ook de samenstelling ervan, wat leidt tot een verandering in geur. Stress, angst, de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze kunnen allemaal resulteren in een toename van zweetproductie en een meer uitgesproken geur.

Ziekte

De algemene gezondheidstoestand kan ook een impact hebben op hoe zweet ruikt. Aandoeningen zoals diabetes kunnen zweet een fruitige geur geven, terwijl infecties en metabole stoornissen kunnen resulteren in andere ongewone geuren.

Hygiëne

Hygiëne is ook cruciaal; regelmatig douchen en schone kleding dragen kunnen de groei van bacteriën op de huid beperken. Het zijn deze bacteriën die zweet afbreken en de stoffen produceren die de kenmerkende lichaamsgeur veroorzaken.

Wat als je geur ineens veranderd?

Zelf ken je je eigen geur het beste. Een verandering in de geur van je zweet zal je dan ook vooral zelf als eerste opvallen. Maar hoe kan het dat de geur van je zweet ineens veranderd? Wat als je zweet opeens stinkt? Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. 

Voedingsveranderingen: Ben je ineens nieuwe soorten dingen gaan eten, heb je grote veranderingen in je dieet gemaakt? Dit kan de geur van je zweet beïnvloeden. Voedsel met sterke geuren zoals knoflook, uien, en specerijen kunnen door de huid worden uitgescheiden en zweet een sterkere geur geven. 

Hormonale veranderingen: Hormonen hebben een grote invloed op de zweetklieren. Puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze of schildklieraandoeningen kunnen allemaal je zweetgeur veranderen en je zweet opeens laten stinken.  

Medicatie: Moet je ineens nieuwe medicijnen nemen? Dan zou dit zomaar een effect kunnen hebben op je zweet en haar geur. Denk aan zowel antibiotica als hormonale medicatie en voedingssupplementen.  

Gezondheidsaandoeningen: Medische condities zoals diabetes, lever- of nierziekten kunnen een veranderde zweetgeur veroorzaken. Bijvoorbeeld, een fruitige geur kan wijzen op ketoacidose, een complicatie van diabetes. 

Stress: Stressvolle situaties kunnen leiden tot een andere soort zweetproductie, die vaak geassocieerd wordt met een meer doordringende geur. 

Bacteriële veranderingen: De microbiële flora op je huid kan veranderen door verschillende redenen, zoals het gebruik van nieuwe lichaamsverzorgingsproducten, wat de geur van je zweet kan beïnvloeden. 

Als je zweetgeur plotseling en aanhoudend verandert, is het raadzaam om een arts te raadplegen, vooral als er geen duidelijke reden voor de verandering is. Dit kan helpen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten of te behandelen. 

Wat te doen tegen een versterkte zweetgeur

Om de geur van zweet te beheersen, is het belangrijk om goede hygiënische praktijken te handhaven, zoals regelmatig douchen en schone kleding dragen. Het gebruik van antibacteriële zeep kan helpen de bacteriële groei te beperken en het kiezen van kleding gemaakt van natuurlijke vezels kan de luchtcirculatie verbeteren en zweet verdampen. Maar misschien wel de meest effectieve maatregel die je kunt treffen is het gebruik van een goede anti transpirant als syNeo 5.  

syNeo 5 pakt jouw zweetgeur aan!

Wanneer huismiddeltjes en hygiënische maatregelen niet voldoende zijn, kan syNeo 5 een effectieve oplossing bieden. Als een product dat specifiek is ontworpen om zweetgeur te bestrijden, biedt syNeo 5 langdurige bescherming tegen lichaamsgeur door de poriën onder je oksel te verkleinen en de bacteriën die zweet afbreken te neutraliseren. Hierdoor heb je geen last meer van een nare zweetgeur. 

 Probeer syNeo 5 en zeg vaarwel tegen zorgen over zweetgeur. 

Veelgestelde vragen

Ja, angstzweet ruikt daadwerkelijk anders dan zweet veroorzaakt door fysieke inspanning. Angst activeert de apocriene zweetklieren, die een vettiger type zweet produceren dat meer organische verbindingen bevat. Wanneer dit zweet zich mengt met de bacteriën op de huid, ontstaat er een meer uitgesproken en vaak als onaangenaam beschouwde geur dan het zweet dat wordt geproduceerd tijdens fysieke activiteit.

Als je zweet naar alcohol ruikt, kan het zijn dat je recentelijk alcoholhoudende dranken hebt genuttigd. Alcohol kan via je poriën worden uitgescheiden, wat die kenmerkende geur veroorzaakt. Bovendien kan een dieet rijk aan suiker of bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, ook een alcoholachtige zweetgeur veroorzaken door de productie van bepaalde metabolieten die via de huid worden uitgescheiden. 

Ja, een anti-transpirant kan effectief zijn tegen zweetgeur omdat het actieve ingrediënten bevat, zoals aluminiumzouten, die de zweetklieren tijdelijk blokkeren. Dit vermindert de hoeveelheid zweet die de huid bereikt en biedt dus minder voedingsbodem voor bacteriën die zweet afbreken en geur veroorzaken. Door het zweet op deze manier te verminderen, helpt een anti-transpirant zowel tegen vochtigheid als tegen lichaamsgeur. 

Als je oksels na het douchen nog steeds een onaangename geur hebben, kan dit komen door de overgebleven bacteriën op de huid die zweet afbreken en geur produceren. Onvoldoende reiniging, het snel opnieuw zweten na een douche of het gebruik van bepaalde zeepsoorten die de huid niet effectief ontdoen van deze bacteriën kunnen bijdragen aan het probleem. Het is belangrijk om de oksels grondig te reinigen en te zorgen voor goed afdrogen om een voedingsbodem voor bacteriën te minimaliseren. 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00
man heeft syNeo5 vast

Reseller worden van syNeo

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van syNeo producten in de Benelux? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Wilt u weten waar syNeo wordt verkocht? Kijk dan op de pagina verkooppunten.
Follow us