Syneo5 Logo

Hyperhidrose: Zweten zonder inspanning

hyperhidrosis, overmatig zweten zonder inspanning, stinkende oksels

De ene mens zweet een stuk meer dan de ander. We zweten allemaal weleens bij warmte of inspanning. Vooral als je van jezelf een sterke zweetgeur hebt kan het niet altijd ideaal zijn wanneer je plots begint te zweten. Bij sommige mensen komt het echter voor dat ze overmatig zweten zonder inspanning. Dit wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Erfelijkheid kan een rol spelen maar soms heeft overmatig zweten een diepgaandere oorzaak. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van zweten zonder inspanning, oftewel hyperhidrose. 

Veel zweten

Veel zweten is iets wat genetisch bepaald kan zijn. Mensen die veel zweten zijn doorgaans gevoelig voor emotionele reacties en veroorzaken zodoende een sterkere zweetlucht dan mensen die dat niet hebben. De zweetlucht wordt in de basis veroorzaakt door de ophoping van bacteriën. Als je veel zweet dan kan de geur gemakkelijk in je kleding gaan zitten. Het wordt vooral een probleem wanneer de persoon in kwestie zich ook nog eens schaamt voor zijn of haar zweetgeur. Deze schaamte kan dan nog meer zweet veroorzaken. Het is belangrijk om te herkennen wanneer je in zo’n ‘zweetspiraal’ kan belanden zodat je op tijd stappen kan nemen om het voor te zijn.

Wat kan ik gemakkelijk doen tegen veel zweten

Er zijn veel kleine trucjes die je zweetgeur een stuk minder vervelend kunnen maken. De eerste maatregel is goede persoonlijke hygiëne. Door jezelf regelmatig te wassen met zeep kom je een heel eind, maar te vaak wassen is geen effectieve manier om je zweetfrequentie terug te dringen. Elke dag wassen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van de goede bacteriën op de huid. Verder kun je beter loszittende kleren dragen zodat het zweet gemakkelijker kan verdampen. Ventilatoren of waaiers kunnen vooral in de warme maanden een goed hulpmiddel zijn. Maar als je last hebt van hyperhidrose helpen deze maatregelen maar tot bepaalde hoogte.

Hyperhidrose

Veel zweten zonder inspanning kan echter een diepere oorzaak hebben. De medische term hiervoor is hyperhidrose. Hier is sprake van wanneer je overmatig veel zweet over langere periodes. Het gaat dan niet alleen om ernstig stinkende oksels, maar ook om handpalmen, voetzolen en je gelaat. Men spreekt pas van hyperhidrose zodra de klachten 6 achtereenvolgende maanden aanhouden. De oorzaken van hyperhidrosis zijn nog niet volledig bekend. Het lijkt genetisch bepaald te zijn en kan worden geactiveerd door factoren zoals stress en angst. Andere mogelijke oorzaken zijn:
  • Overactieve zweetklieren: Mensen met hyperhidrosis hebben overactieve zweetklieren, wat leidt tot overmatig zweten.
  • Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen tijdens de puberteit en de menopauze kunnen bij sommige mensen hyperhidrosis veroorzaken.
  • Voedsel: Sommige voedingsmiddelen, zoals pittig eten en cafeïne, kunnen de aandoening verergeren.
  • Medicatie: Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, kunnen overmatig zweten veroorzaken als bijwerking.
  • Medische aandoeningen: Hyperthyreoïdie en diabetes kunnen hyperhidrosis veroorzaken.
  • Overgewicht, de menopauze en chronische infecties kunnen de boosdoener zijn. Hormonale ziektes zoals een te snel werkende schildklier kunnen ook hyperhidrose uitlokken.

Gevolgen hyperhidrose

Hyperhidrosis kan leiden tot vervelende en zelfs belemmerende gevolgen in het dagelijks leven. Het kan leiden tot sociaal isolement, angst en depressie. Bovendien kan het leiden tot huidirritatie en infecties, gevolgd door een verlies van zelfvertrouwen en verminderde productiviteit op het werk. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar, variërend van medicatie tot chirurgische ingrepen en medische hulpmiddelen die de symptomen kunnen verlichten. Het is belangrijk om deze aandoening serieus te nemen en tijdig behandeling te zoeken, zodat je weer een normaal leven kunt leiden.

Deodorant met aluminium

Er is, helaas, geen kant en klare oplossing voor hyperhidrose. Wel kan een deodorant met aluminium helpen om de groei van bacteriën tegen te gaan. Aluminiumzouten zorgen er namelijk voor dat de bloedvaten in je huid samentrekken en daardoor je zweetklieren verkleinen. syNeo 5 is daarin uniek in zijn soort, syNeo 5 doodt alle bacteriën en verkleint daarnaast de porie openingen doordat de werkzame stoffen opdrogen op de huid. Voor een maximaal resultaat raden wij je aan om syNeo 5 aan te brengen voor het slapengaan op een droge huid. Zo kunnen de aluminiumzouten in de nacht inwerken en start je de dag fris en fruitig.
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00

Reseller worden van syNeo

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van syNeo producten in de Benelux? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Wilt u weten waar syNeo wordt verkocht? Kijk dan op de pagina verkooppunten.
Follow us