Syneo5 Logo

Is deo schadelijk?

Hyperhidrose, zweten zonder inspanning
Als je op internet op zoek gaat naar de zin en onzin over de schadelijkheid van deodorant, krijg je een overload aan informatie op je afgevuurd. De ene website waarschuwt je nog meer dan de andere, maar is deo echt zo schadelijk? Zitten er schadelijke stoffen in deo? En zijn er bepaalde deo’s die je beter kunt vermijden? Laten we hier eens op in gaan.

Wat doet deodorant?

Zweten is heel natuurlijk. We zweten om lichaamswarmte kwijt te raken. Onze hersenen geven een signaal aan de zweetklieren om zweet af te geven. De vloeistof, het zweet, verdampt vervolgens en dat is wat ons lichaam afkoelt. Sommige mensen zweten overmatig, hebben last van een vervelende zweetlucht of vinden het vervelend dat zweet soms zichtbaar is in kleding. Daarom gebruiken we deodorant. Deodorant gaat het zweten niet tegen, maar voorkomt wel nare geuren. Anti-transpirant daarentegen is wel speciaal bedoeld om het zweten tegen te gaan door het verkleinen van de zweetklieren. Deodorant of anti-transpirant bevatten verschillende stoffen die de zweetproductie tegengaan, een antibacteriële werking hebben om een vervelende geur tegen te gaan en door parfum een prettige geur achterlaten. Deze stoffen zijn omstreden, omdat er wordt beweerd dat de stoffen schadelijk zijn voor het lichaam en zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Maar is dit echt zo?

Deo en borstkanker

Al jaren wordt beweerd dat deodorant kan zorgen voor borstkanker. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat bepaalde bestandsdelen uit deodorant, zoals parabenen, aluminium en chloorhydraat, niet alleen schadelijk zijn, maar ook borstkanker kunnen veroorzaken. Toch is er uit verder onderzoek nooit gebleken dat er een relatie is tussen het gebruik van deodorant en borstkanker.

Parabenen
De verwarring over het verband tussen deodorant en borstkanker, komt mogelijk voort uit het feit dat parabenen een soortgelijke werking hebben als oestrogeen. Van het effect van oestrogenen op het ontstaan van borstkanker is wel een verband bekend. Toch is het erg onwaarschijnlijk dat parabenen die op de huid worden aangebracht, via deodorant het borstweefsel kunnen bereiken.  

Is aluminium in deodorant schadelijk?

Aluminiumzouten worden in veel deodoranten toegepast. Dit zijn onder andere aluminiumhydroxychloride, aluminiumchloride en aluminiumkaliumsulfaat (aluin). Aluminiumzouten zorgen ervoor dat de zweetproductie wordt geremd. Er wordt vaak beweerd dat dit schadelijke stoffen zijn in deodorant en dat deze zouden kunnen zorgen voor borstkanker of zelfs alzheimer.

Zijn deze stoffen echt zo schadelijk als wordt beweerd?
Aluminium is een natuurlijk product. Er zitten chemische elementen in deze stof, maar de mate waarin deze voorkomen in deodorant, is zo beperkt dat het geen borstkanker of andere schadelijke gevolgen heeft. Waar komt de angst dan vandaan? Aluminium kan voor irritatie zorgen, maar dit is bij lang niet iedereen het geval. Dit hoeft niet de reden te zijn om aluminiumhoudende deodoranten af te zweren. Er zijn zelfs veel natuurlijke producten die voor irritatie kunnen zorgen.  

Worden de zweetklieren afgesloten door aluminiumzouten?

Aluminiumzouten in deodorant zorgen ervoor dat je minder tot niet zweet. Dit komt omdat de zweetklieren tijdelijk (deels) worden afgesloten. Omdat het hier gaat om maar 1% van het lichaam, kan dit geen kwaad. Door natuurlijke processen, vind het lichaam andere mogelijkheden om alsnog af te koelen.

Er zijn deodoranten op de markt met een hoog percentage aluminium om de zweetproductie te remmen en worden vaak aangeraden aan mensen die overmatig zweten. Deze kunnen de opening van de zweetklieren zo sterk verkleinen of sluiten dat er geen zweet meer uit kan komen. Dit kan op den duur zorgen dat de deodorant niet meer goed op de zweetklier kan werken en daardoor niet meer effectief is.

Om de zweetproductie tegen te gaan is het daarom niet per se belangrijk om gebruik te maken van een deodorant met een hoog percentage aluminium, dit kan juist een tegengestelde werking hebben.

Alcohol in deodorant

Naast aluminium, is alcohol een veelgebruikt ingrediënt in deodorant. Deze stof zorgt er niet alleen voor dat de deo sneller droogt op de huid, maar ook dat bacteriën worden gedood die zorgen voor een vervelende zweetlucht. Alcohol kan wel zorgen voor een droge en geïrriteerde huid. Lang niet iedereen heeft hier last van, maar er zijn speciale deo’s op de markt zonder alcohol voor de mensen die wel een negatief effect ervaren van de toevoeging van alcohol.

Hoe werkt syNeo 5?

We kunnen de conclusie trekken dat aluminium geen bewezen negatieve effecten heeft op de gezondheid, maar wel een positief effect heeft op de zweetreductie. Wel is het van belang om gebruik te maken van deodorant met het juiste percentage aluminium, want een teveel kan zorgen voor ophoping op de zweetklieren. Dan kan de deodorant niet meer werken op de zweetklieren en is het effect verdwenen. De anti-transpirant van syNeo bevat precies de juiste hoeveelheden van onder andere aluminium om de zweetproductie effectief tegen te gaan. Daarnaast bevat syNeo deodorant ook verzorgende ingrediënten die eventuele uitdroging en irritatie tegen gaan.
Meer weten over de werking van syNeo 5? Kijk dan hier!

Voor de gevoelige huid heeft syNeo een speciale lijn met anti-transpiranten zonder de toevoeging van alcohol, kleurstoffen, parfum, siliconen, PEG’s en microplastics.

Bekijk de Pompspray SOFT en de Roll-on SOFT.
syNeo 5
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00
man heeft syNeo5 vast

Reseller worden van syNeo

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van syNeo producten in de Benelux? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Wilt u weten waar syNeo wordt verkocht? Kijk dan op de pagina verkooppunten.
Follow us