Syneo5 Logo

Overmatig zweten bij mannen

MAN Roll-on de deodorant voor mannen

Iedereen zweet. Dat is nodig om de temperatuur in ons lichaam te reguleren. Maar sommige mensen zweten meer dan gemiddeld. Dit kan zorgen voor veel ongemak. Zweet laat natte plekken achter in kleding en kan zorgen voor een vervelende zweetlucht. Overmatig zweten bij mannen wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. In dit artikel leggen we uit wat mogelijke oorzaken van overmatig zweten bij mannen kunnen zijn en wat je ertegen kunt doen.

Hyperhidrose uitgelegd

Hyperhidrose bestaat in twee vormen: primaire hyperhidrose en secundaire hyperhidrose.

Van primaire hyperhidrose is sprake als er geen duidelijke oorzaak aangewezen kan worden voor het overmatig zweten bij mannen. Je zweet op bepaalde plekken, zoals de oksels, handen of voeten. Meestal begint het rond de pubertijd, zijn er familieleden die hetzelfde probleem hebben en heb je er 1 keer per week of vaker last van. Tijdens de slaap hoor je geen last te hebben van deze vorm van overmatig zweten bij mannen.

Van secundaire hyperhidrose is sprake als er een oorzaak voor het overmatig zweten bij mannen is, zoals medicatie, overgewicht of een te snel werkende schildklier. Door middel van een bloedonderzoek kan de oorzaak in jouw geval achterhaald worden. Je zweet overal op het lichaam en je hebt last van nachtelijk zweten.

Heb je last van primaire hyperhidrose, dan kan dit behandeld worden door de zweetproblemen aan te pakken. Heb je last van secundaire hyperhidrose, dan is het verstandig om eerst de oorzaak te achterhalen en dat aan te pakken. Het overmatig zweten zou dan ook over moeten gaan.

Het kan ook zijn dat je geen last hebt van hyperhidrose, maar wel last hebt van de hoeveelheid zweet die je produceert en/of de bijbehorende zweetlucht. Laten we eens kijken naar de oplossingen die daarvoor zijn.

De oorzaken van overmatig zweten bij mannen

Voor sommige mensen is zweten eenvoudig op te lossen met een goede anti-transpirant of deodorant. Maar als je overmatig zweet kan het zijn dat dit niet de oplossing is en zul je eerst op zoek moeten gaan naar de oorzaak.

Overmatig zweten bij mannen kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Het dragen van verkeerde kleding;
  • Te weinig persoonlijke hygiëne;
  • Gebruik van verkeerde verzorgingsproducten;
  • Gebruik van een te milde deodorant of anti-transpirant.

De gevolgen van overmatig zweten bij mannen

Overmatig zweten bij mannen zorgt niet voor fysieke problemen, maar kan wel psychische gevolgen hebben. Sommige mensen krijgen last van verminderd zelfvertrouwen, willen niet meer in het openbaar sporten, ervaren sociale problemen of raken zelfs in een depressie. Deze gevolgen moeten niet onderschat worden en kunnen de kwaliteit van leven sterk verminderen.

Wat te doen tegen overmatig zweten bij mannen?

Er zijn verschillende medische ingrepen die overmatig zweten bij mannen kunnen verminderen, zoals een aluminiumchloride-behandeling, botoxbehandeling of zelfs een operatie. Maar voordat je deze rigoureuze stappen zet, zijn er verschillende oplossingen die zouden kunnen werken.

Zweetgeur uit kleding

Wat te doen tegen zweetoksels?

Regelmatig wassen van de oksels

Het regelmatig wassen van de oksels kan overmatig zweten bij mannen en een vervelende zweetlucht tegengaan. Het is wel belangrijk om bij het wassen gebruik te maken van zeep met een lage PH-waarde.

Onze huid heeft van nature een zuurtegraad die ervoor zorgt dat slechte bacteriën worden gedood en goede bacteriën kunnen overleven. Door het gebruik van producten met een hoge PH-waarde raakt de balans verstoord en krijgen de slechte bacteriën de kans om te overleven op de huid. Zodra zweet in aanraking komt met deze bacteriën ontstaat een vervelende zweetlucht (Lees: Waardoor ontstaat zweetlucht?).

Scheren van lichaamshaar

Een oplossing voor overmatig zweten bij mannen en een vervelende zweetlucht is het scheren van lichaamshaar. Onder andere okselhaar is een perfecte plek voor bacteriën om te nestelen. Deze bacteriën zorgen voor zweetlucht. Door het wegscheren van dit haar, krijgen bacteriën minder kans.

Geschikte kleding

Over het algemeen kun je beter geen synthetische stoffen dragen als je last hebt van overmatig zweten. Dit komt omdat synthetische stoffen een isolerende werking hebben en weinig vocht opnemen. Er zijn wel synthetische materialen die vocht afvoeren, deze worden meestal verwerkt in sportkleding.

Natuurlijke vezels, zoals katoen, linnen, bamboe, zijde en wol ademen het beste en zijn de meest geschikte optie bij overmatig zweten bij mannen (en vrouwen).

Half-synthetische stoffen, zoals viscose en lyocell ademen ook goed en zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar luchtige kleding.

Een krachtige anti-transpirant

Anti-transpirant zorgt voor extra bescherming tegen zweten en zweetlucht. In tegenstelling tot deodorant, zorgt anti-transpirant ervoor dat de poriën worden verkleind, zodat er minder zweet uit de poriën kan komen. De ingrediënten en samenstelling bepalen voor een groot deel hoe effectief de anti-transpirant is.

De anti-transpirant van syNeo5 heeft een speciale samenstelling van actieve ingrediënten die niet alleen de zweetproductie reduceert, maar ook de bacteriën dood die zorgen voor de vervelende zweetlucht. Daarnaast zitten er ingrediënten in die de huid verzorgen, zodat deze niet uitdroogt of geïrriteerd raakt.

Wat te doen tegen zweethanden?

Zweethanden zijn heel vervelend en kunnen je tegenhouden in het doen van allerlei activiteiten.

De zweetklieren op de handen zorgen niet alleen voor het reguleren van de lichaamstemperatuur, maar verbeteren ook je grip. Maar zweet je heel veel, dan kan dit zorgen voor allerlei ongemakken. Wat kun je ertegen doen?

Botoxbehandelingen en iontoforese zijn mogelijkheden, maar zijn niet geschikt voor ieders budget en, afhankelijk van de klachten, misschien ook niet nodig. Een goede, en budgetvriendelijke, oplossing is het gebruiken van een anti-transpirantcrème. De syNeo DryHands houdt je handen lange tijd droog. Dit is een vetvrije crème die niet plakt en niet afgeeft. Perfect voor tijdens het sporten of sociale situaties!

Wat te doen tegen zweetvoeten?

Zweetvoeten zijn meestal niet direct zichtbaar voor andere mensen, maar bieden wel veel ongemak. Je voeten voelen vaak koud en kunnen stinken. Dit kan je onzeker maken en kan ervoor zorgen dat je bepaalde sociale situaties uit de weg gaat. Wat kun je ertegen doen?

Was je voeten regelmatig

Was je voeten regelmatig en gebruik daarbij een zeep met lage PH-waarde of gebruik helemaal geen zeep. Gebruik je wel zeep, zorg dan dat je deze goed wegspoelt. Droog de voeten na het wassen goed af. Zeker tussen de tenen, want dit is een ideale leefomgeving voor bacteriën.

Draag geschikte schoenen

Goede schoenen zijn erg belangrijk bij het tegengaan van zweetvoeten. Schoenen die goed ventileren, niet knellen en zijn gemaakt van natuurlijke materialen (zoals leer) zijn het meest geschikt voor zweetvoeten.

Ook is het belangrijk om regelmatig andere schoenen aan te trekken. Het beste is om schoenen 24 uur te laten drogen voordat je deze weer aantrekt.

Trek je schoenen ook uit zodra dit mogelijk is. Dus kom je thuis na een lange werkdag, trek dan direct je schoenen uit en bij voorkeur ook de sokken.

Draag geschikte sokken

Kies je altijd sokken uit op basis van het kleurtje of printje? Je kunt beter kijken naar de materialen waarvan de sokken gemaakt zijn. Sokken van natuurlijke materialen zullen bijdragen aan het verminderen van zweetvoeten. Kies sokken met een hoog aandeel natuurlijke materialen, zoals katoen en wol.

Het is ook belangrijk om iedere dag schone sokken aan te trekken en de sokken te wassen op minimaal 60 graden. Hiermee worden bacteriën die zweetlucht veroorzaken gedood.

Binnenkort komt syNeo ook met een DryFeet, een speciale crème om zweetvoeten tegen te gaan. 

Eerste hulp bij overmatig zweten bij mannen

Overmatig zweten bij mannen kan verschillende oorzaken hebben. Ga daarom voor goede persoonlijke hygiëne, draag kleding van natuurlijke materialen, gebruik van de juiste verzorgingsproducten en een krachtige anti-transpirant. Zo zorg je ervoor dat de zweetproductie wordt verminderd en dat bacteriën die zweetlucht veroorzaken geen kans krijgen om te nestelen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00

Reseller worden van syNeo

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van syNeo producten in de Benelux? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Wilt u weten waar syNeo wordt verkocht? Kijk dan op de pagina verkooppunten.
Follow us