Syneo5 Logo

Overmatig zweten gezicht

Overmatig zweten gezicht

Parelt het zweet geregeld van je hoofd, maar niet omdat je net geholpen hebt bij het verhuizen van je vrienden of na een pittige sessie in de sportschool? Merk jij dat de druppeltjes van je gezicht vallen zelfs als jij thuis rustig op de bank zit? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van overmatig zweten, oftewel hyperhidrosis. Wat is de oorzaak van dit overmatig zweten in je gezicht en wat kun je eraan doen? Wij vertellen het je in deze blog.

Hyperhidro-watte?

Zweten is een heel natuurlijk en zelfs noodzakelijk proces van je lichaam om af te koelen. Meestal gaat je lichaam tot zweten over bij warmte en inspanning, maar ook door stress kun je gaan zweten. Vaak heb je een duidelijke aanleiding waarom je zweet. Maar wat als deze oorzaak er niet is? Dan kan er sprake zijn van hyperhidrosis. Hyperhidrosis is de wetenschappelijke naam voor overmatig zweten. Bij overmatig zweten produceren de zweetklieren in de huid meer zweet dan nodig is om het lichaam te beschermen tegen oververhitting. Hoeveel je zweet is deels genetisch bepaald, ongeveer 0.5% van de bevolking lijdt aan een vorm van hyperhidrosis. Ongeveer een derde tot de helft van de mensen met hyperhidrosis heeft een familielid met hetzelfde probleem. Het overmatig zweten begint vaak in de tiener- of twintiger jaren en is het gevolg door overactiviteit van één type zweetklier: een eccriene klier.

Deze klieren vind je bijna overal op het lichaam, maar ze komen het meest voor in de oksels, handpalmen en voetzolen. Toch is overmatig zweten in je gezicht en op je hoofd ook mogelijk, al komt dit minder vaak voor. Heb je vooral last van een zweetuitbraak op je voorhoofd bij het eten van pittig eten, dan is er sprake van gustatoire hyperhidrosis. Dit is een gelokaliseerde vorm van hyperhidrosis waarvan de precieze oorzaak onbekend is, maar in een aantal gevallen gelinkt wordt aan verschillende neurologische ziektes. Ook bepaalde (chronische) ziektes kunnen overmatig zweten veroorzaken zoals suikerziekte, hyperthyreoïdie en een infectie. Toch stopt het overmatig transpireren vaak of wordt het minder bij behandeling van de ziekte.

Gevolgen overmatig zweten

Het overmatig zweten zorgt bij veel mensen voor schaamte, zeker als het zo duidelijk zichtbaar is. Bij overmatig zweten op het voorhoofd druipt het zweet vaak van het gezicht. Dit is niet alleen storend voor de persoon zelf, het zorgt ook veelal voor een ongemakkelijk gevoel dat soms zelfs leidt tot een sociaal isolement en depressie. Veel mensen die last hebben van hyperhidrosis hebben een verminderd zelfvertrouwen en beginnen sociale situaties te vermijden. Een ander naar gevolg van het overmatig zweten is dat het tot een onaangename geur kan leiden. Het is niet zozeer het zweet zelf dat ruikt maar de aanwezige bacteriën. Zodra het zweet aan de oppervlakte van de huid komt wordt het afgebroken door bacteriën. Het is de aanwezigheid en groei van deze bacteriën die de geur veroorzaken. Een goede hygiëne is dan ook zeer belangrijk om in ieder geval de geur te bestrijden. Om het probleem van overmatig zweten echt op te lossen is een bezoek aan een gespecialiseerde arts aanbevolen. Er zijn enkele medische behandelingen mogelijk om het probleem aan te pakken. Maar ook thuis kun je het een en ander doen om de gevolgen van het overmatige zweten aan te pakken.

Antitranspirant to the rescue

Bij overmatig zweten is het aan te raden om een antitranspiratiemiddel met aluminiumzouten te gebruiken. Aluminiumzouten zorgen ervoor dat de bloedvaten in je huid samentrekken en daarmee de zweetklieren verkleinen. Dit zorgt voor minder zweet op de huid. Voor de behandeling van hyperhidrosis wordt aluminiumchloride in sterkere concentraties van soms wel 15 tot 20 procent gebruikt. Voor je gezicht adviseren wij om syNeo 5 aan te brengen op een wattenschijfje en het daarmee aan te brengen op het gezicht. SyNeo 5 bevat een stof die de groei van bacteriën voorkomt en zo je effectief beschermt tegen een onaangename zweetgeur. Het is belangrijk om te zorgen dat de huid voor het aanbrengen volledig droog is om een maximaal resultaat te bereiken. Breng het voor het slapen gaan aan zodat het gedurende de nacht kan inwerken. Vermijd ten alle tijden de slijmvlieshuid als ogen, neus en mond bij het aanbrengen van syNeo 5.
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00

Reseller worden van syNeo

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van syNeo producten in de Benelux? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Wilt u weten waar syNeo wordt verkocht? Kijk dan op de pagina verkooppunten.
Follow us