Syneo5 Logo

Zweetklieren

Zweten, zweetklieren

Alles wat je nog niet wist over zweetklieren

Ben jij razend benieuwd naar wat er onderhuids allemaal gebeurt wanneer je zweet? In deze blog duiken we in de verborgen wereld van zweetklieren. De onderwerpen variëren van het reguleren van de lichaamstemperatuur tot de verrassende rol die zweetklieren spelen in onze interactie met de wereld om ons heen. En we geven je een aantal tips bij overmatig zweten. 

Wat zijn zweetklieren?

Laten we bij het begin beginnen, want wat zijn nu eigenlijk zweetklieren? In een notendop, zijn zweetklieren kleine, buisvormige structuren in de huid die zweet produceren. Daarbij zijn er twee verschillende soorten zweetklieren te onderscheiden:  

  • Eccriene zweetklieren: dit zijn de klieren die nauw betrokken zijn bij het reguleren van je lichaamstemperatuur. Raakt je lichaam oververhit doordat je bijvoorbeeld aan het sporten bent of doordat de omgevingstemperatuur aan de hoge kant is. Dan worden deze zweetklieren actief om zweet te produceren. Vervolgens verdampt dit zweet van de huid, waardoor de warmte wordt afgevoerd met als resultaat dat je lichaam afkoelt.  
  • Apocriene zweetklieren: deze klieren bevinden zich voornamelijk in de oksels, rond de tepels en in de liesstreek. Tijdens de puberteit worden deze klieren actief en gaan meer ruiken dan dat je voorheen gewend was. De apocriene zweetklieren worden actief dankzij emotionele stress en hormonale veranderingen. In eerste instantie is de geur van dit zweet geurloos, alleen wanneer het in contact komt met de bacteriën op je huid zal het een onaangename geur aannemen.  

Tips voor mensen die zweten

Voor sommige mensen is het een vervelend en terugkerend probleem, overmatig zweten en de geur die hier regelmatig gepaard mee gaat zorgt voor ongemak in het dagelijks leven. Wij delen een aantal tips en hebben de oplossing voor dit vervelende probleem.  

  • Gebruik een deodorant of anti-transpirant: het is een open deur, maar gebruik een deodorant. Geen zin om elke dag een deo aan te moeten brengen? Probeer dan syNeo 5, deze gebruik je slechts één keer in de vijf dagen.  
  • Draag kleding die ademt: Katoen en linnen zorgen ervoor dat zweet makkelijker kan verdampen.  
  • Neem regelmatig een douche: dit helpt om de bacteriën die een onaangename lichaamsgeur veroorzaken weg te wassen.  
  • Pas je dieet aan: kruidig eten en cafeïne kunnen ervoor zorgen dat je meer gaat zweten. Neem je hier minder van of laat je het helemaal uit je dieet dan zul je merken dat je minder zweet en het minder sterk zal ruiken.  
  • Hydrateer jezelf: zorg ervoor dat je veel water drinkt, zo blijft je lichaam koeler en dat kan resulteren in minder zweetdruppels.  
  • Voorkom stress: stress maar ook angst kunnen de oorzaak zijn van meer zweten. Zorg voor ontspanning gedurende de dag.  

Zweetaandoeningen

Zweten en de eventueel bijbehorende geur zijn zeker vervelend, maar er zijn ook andere, minder besproken problemen die kunnen ontstaan. Zo kunnen bijvoorbeeld ontstoken zweetklieren in de oksel leiden tot ongemak en pijn, en in sommige gevallen zelfs tot infecties. Hyperhidrosis, of extreem veel zweten, is een andere aandoening die niet alleen lichamelijk ongemak veroorzaakt, maar ook sociale en emotionele stress kan geven. Mensen met hyperhidrosis kunnen bijvoorbeeld onzekerheid ervaren bij sociale interactie of hinder ondervinden met dagelijkse activiteiten, zoals werken en sporten.  

Ontstoken zweetklieren onder je oksel

Ontstoken zweetklieren in de oksel, medisch bekend als hidradenitis suppurativa, kunnen erg ongemakkelijk en pijnlijk zijn. Deze aandoening kenmerkt zich door de vorming van pijnlijke, ontstoken bultjes onder de huid in de okselgebieden. Deze bultjes kunnen soms openbreken en leiden tot de afscheiding van pus. De oorzaak van deze ontsteking is vaak een blokkade in de zweetklieren, waardoor bacteriële infecties kunnen ontstaan. 

Hyperhidrosis: abnormaal veel zweten

Hyperhidrosis is een aandoening waarbij iemand abnormaal veel zweet, vaak zonder duidelijke reden. Dit overmatig zweten kan zich beperken tot specifieke gebieden zoals de handpalmen, voetzolen, oksels of het gezicht, of het kan meer algemeen zijn over het hele lichaam. 

Zweetklieren x syNeo 5

Een fijne oplossing om problemen met (overmatig) zweten in de hand te houden of helemaal te laten verdwijnen is onze deodorant syNeo 5.  

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00
man heeft syNeo5 vast

Reseller worden van syNeo

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van syNeo producten in de Benelux? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Wilt u weten waar syNeo wordt verkocht? Kijk dan op de pagina verkooppunten.
Follow us