zweten en vrouwen in de overgang

vrouwen in de overgang

De strijd tegen opvliegers: zweten en vrouwen in de overgang​

Zweet jij je peentjes omdat je in de onvermijdelijke overgang bent beland? Helaas is er ook voor jou geen ontkomen aan vroeg of laat beland je als vrouw in de overgang. Wat zijn de symptomen en de oorzaak hiervan en hoe kom je deze periode zo prettig mogelijk door? Na het lezen van deze blog weet jij hoe je je kunt wapenen tegen de opvliegers, het nachtelijk zweten en alles wat er komt kijken bij de menopauze. 

De meest voorkomende symptomen van de overgang ​

De overgang is een periode van aanzienlijke verandering in jouw lichaam, vaak gaat dit gepaard met een scala aan symptomen die de kwaliteit van je leven een behoorlijke knauw kunnen geven. De meest voorkomende overgangsverschijnselen waar je als vrouw mee te maken kunt krijgen zijn:  

  • Opvliegers: plotselinge golven van extreme warmte in het gezicht, de nek en de borst, die enkele seconden tot minuten kunnen duren.  
  • Nachtzweten: bijna letterlijk je bed uitdrijven van het zweet, dit kan je nachtrust behoorlijk verstoren.  
  • Menstruatieveranderingen: er zullen veranderingen in je menstruatiecyclus optreden, uiteindelijk zal je menstruatie volledig stoppen. 
  • Slaapproblemen: problemen met je slaap zijn vooral een gevolg van het nachtelijk transpireren. 
  • Stemmingswisselingen: er kunnen veranderingen in je humeur optreden, zo kun je je sneller geïrriteerd voelen, angstiger zijn of zelfs klachten van depressie ontwikkelen.  
  • Fysieke veranderingen: je zult wellicht ook merken dat je lichaam gaat veranderen, een gewichtstoename, afname van borstvolume, je haar dat dunner wordt en ook een droge huid en ogen zijn te wijten aan de overgang. 
  • Botdichtheid: ook zal geleidelijk de dichtheid van je botten afnemen, wat kan resulteren in osteoporose. 
  • Libidoveranderingen: je kunt minder seksuele verlangens hebben.  
  • Cognitieve veranderingen: het kan ook zo zijn dat je problemen met je geheugen en concentratie ervaart.  

We horen je al denken: ‘als ik maar niet deze hele lijst van klachten krijg!’ We kunnen je meteen geruststellen, want het hoeft echt niet zo te zijn dat jij met deze hele waslijst te maken zal krijgen. We willen in ieder geval dat je niet schrikt mocht je een of meerdere van de bovenstaande klachten ervaren. Ze zijn vervelend maar volkomen normaal tijdens de overgang. Ben je extra bezorgd over je symptomen? Schroom dan niet om eens langs te gaan bij je huisarts, hij of zij kan je verder geruststellen en uitsluiten dat je verder gezond bent en dat het daadwerkelijk klachten zijn die je ervaart omdat je in de menopauze bent beland.  

Het ingrijpende effect van nachtzweten en opvliegers

Opvliegers en nachtzweten kunnen een behoorlijk ingrijpend effect hebben op je dagelijks leven. Deze vervelende klachten kunnen niet alleen je slaappatroon verstoren, wat leidt tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Maar ze kunnen ook gevoelens van angst en onzekerheid met zich meenemen. Het haalt echt de kwaliteit van je leven naar beneden en dat veroorzaakt stress en frustratie. Het is daarom belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en te zoeken naar manieren die voor jou werken om ze te beheersen, zodat jouw levenskwaliteit weer terugkeert naar het niveau dat je voor de overgang gewend was.

Wat veroorzaakt zweten en opvliegers tijdens de overgang toch?

Wanneer je in de overgang raakt krijg je onherroepelijk te maken met overgangsverschijnselen zoals bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en zelfs slaapstoornissen. Deze vervelende klachten ontstaan door de verandering in je hormoonhuishouding. De precieze oorzaak is dat je eierstokken minder oestrogeen en progesteron gaan produceren, dit kan invloed hebben op het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulatie van de lichaamstemperatuur, de hypothalamus. Deze verandering kan ertoe leiden dat je lichaam denkt dat het oververhit is, wat resulteert in een opvlieger om je lichaam te laten afkoelen. Het zweet breekt je plotseling aan alle kanten uit en gutst soms zelfs in straaltjes van je af. 

De impact op je mentale gezondheid door opvliegers

Je lijf functioneert van de een op de andere dag opeens heel anders dan je voorheen gewend was. Door al die onvoorspelbare opvliegers en ander lichamelijk ongemak, heb je werkelijk geen idee wat er nu allemaal gebeurt. Dit kan je onzeker maken en het vertrouwen in je lichaam doen verliezen. Stel je voor dat je midden in een belangrijke vergadering of een rustig diner zit en plotseling overvallen wordt door een golf van hitte die je hele lichaam letterlijk en figuurlijk overspoelt. Het zweet breekt je uit en je voelt de blikken van de mensen om je heen. Dit kan gevoelens van schaamte en onzekerheid met zich meebrengen. Hoe je hier het beste mee kunt omgaan lees je hieronder. 

Houd je hoofd koel tijdens opvliegers

Om je hoofd koel te houden tijdens opvliegers, is het essentieel om voorbereid te zijn. Begin met je kleding; draag laagjes die je gemakkelijk kunt uitdoen wanneer een opvlieger toeslaat. Natuurlijke stoffen zoals katoen zijn ademend en helpen je lichaamstemperatuur te reguleren. Houd een kleine, draagbare ventilator bij de hand voor snelle verkoeling en overweeg om een koel waterflesje te gebruiken om je polsen te koelen en je lichaamstemperatuur naar beneden te brengen.

Krijg nog meer grip op je opvliegers

Door je bewust te worden van de triggers die opvliegers uitlokken, kun je je beter wapenen tegen deze vervelende momenten. Let bijvoorbeeld op wat je eet, niet in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat je een gezond gewicht behoudt. En vermijd kruidig en pittig eten, ook al ben je er nog zo dol op, het levert je gegarandeerd opvliegers op. Wat ook kan bijdragen aan het verminderen van deze hitteaanvallen is mediteren. Door dit te doen raak je meer ontspannen en is dit een reden voor je lichaam om tot rust te komen en minder snel in een opvlieger te raken. 

Hoe syNeo 5 jou kan helpen tijdens de menopauze!

Wat kan helpen tijdens de overgang is het gebruik van een goede deodorant. syNeo 5 heeft er alles aan gedaan om jou dat (extra) beetje zelfverzekerdheid en een langdurig fris gevoel te bieden. We kunnen ons voorstellen dat het vele zweten je zo nu en dan onzeker kan maken. Onze deodorant is je steun en toeverlaat als het gaat om het verminderen van de zweetproductie onder je oksels en zorgt ervoor dat je je gedurende 5 dagen geen zorgen hoeft te maken over onaangename zweetluchtjes. 

Omarm deze verandering in je lichaam

Nu je op de hoogte bent van wat de menopauze precies is en hoe je lichaam in deze fase kan reageren, voel je je hopelijk al iets prettiger in je vel. Je hoeft er in ieder geval niet langer van te schrikken als het zweet je opeens aan alle kanten uitbreekt terwijl je gewoon rustig tv kijkt of gezellig aan het dineren bent met vriendinnen. Het is allemaal te verklaren waarom je lijf zo reageert. Probeer dan ook te accepteren voor jezelf dat je in de overgang bent geraakt en dat dit er nu eenmaal tijdelijk bij hoort. Met de juiste tools, begrip en zorg kom je deze periode zo prettig mogelijk door en houd voor ogen dat deze klachten van tijdelijke aard zijn en vanzelf weer overgaan. Om je een idee te geven, overgangsklachten kunnen gemiddeld 5 tot 10 jaar duren. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van je menstruaties en de overgang naar niet meer menstrueren is zo’n 4 jaar.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00
man heeft syNeo5 vast

Reseller worden van syNeo

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van syNeo producten in de Benelux? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Wilt u weten waar syNeo wordt verkocht? Kijk dan op de pagina verkooppunten.