Syneo5 Logo

Zweethanden: feiten en fabels

A hand

De strijd tegen zweethanden: feiten & fabels

Iedereen heeft wel eens last van klamme handjes, net op het moment dat het eigenlijk niet uitkomt. Als je op een belangrijk sollicitatiegesprek gaat of een belangrijke presentatie moet geven, kunnen zweethanden en klamme handen je flink in de weg zitten. Hoe komt het dat je van het één op andere moment last hebt van klamme handen en wat te doen tegen zweethanden? In deze blog duiken we dieper in op de feiten en fabels omtrent zweethanden.

Oorzaak van zweethanden

Het zweten van handen is een volkomen natuurlijke reactie van het lichaam om temperatuur te reguleren. Maar voor sommigen kan dit excessief zijn, wat resulteert in ongemakkelijke situaties. Het fenomeen van zweethanden is meer dan alleen een ongemakkelijke situatie; het is vaak een symptoom van een onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele voornaamste redenen waarom mensen last hebben van klamme handen:

Stress en angst
Een veelvoorkomende oorzaak van zweethanden zijn stress en angst. In stressvolle situaties komt het ‘vecht-of-vlucht’ mechanisme in actie, wat de zweetproductie kan stimuleren. Zodra de stressvolle situatie voorbij is, zal je vaak merken dat je zweethanden langzaam verdwijnen.

Hormonale veranderingen
Hormonen spelen een grote rol bij de regulering van zweetproductie. Tijdens bepaalde levensfasen, zoals de puberteit, zwangerschap of menopauze, kan een veranderende hormoonbalans leiden tot zweethanden.

Medische aandoeningen
Zweethanden kunnen ook een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening. Ziektes zoals hyperhidrose, diabetes of een overactieve schildklier kunnen bijdragen aan overmatig zweten, inclusief van de handen.

Levensstijl en voeding
Het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen of dranken zoals gekruid eten en alcohol kan tijdelijk leiden tot een toename in zweetproductie. Ook kan het gebruik van bepaalde medicijnen of stimulerende middelen een effect hebben.

Omgevingsfactoren
Soms ligt het gewoon heel erg voor de hand, als het warm is probeert je lichaam je af te koelen. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn externe factoren die de mate van zweten kunnen beïnvloeden. In warmere klimaten of tijdens het sporten is de kans op zweethanden groter.

Zweethanden: wat is er aan de hand?

Hoe kan het eigenlijk dat je handen zweten? De handpalmen bevatten een hogere concentratie van zogenaamde eccriene zweetklieren in vergelijking met andere delen van het lichaam. Het zijn deze klieren die in samenwerking met je zenuwstelsel, je vochtbalans en hormonen ervoor zorgen dat je last hebt van zweethanden.

Hoewel zweethanden doorgaans een fysiologische reactie zijn op emotionele stress, kan het ook een symptoom zijn van hyperhidrose, een aandoening waarbij het lichaam overmatig zweet zonder duidelijke aanleiding.

De feiten en fabels over zweethanden

Als het gaat om zweethanden, is er een zee aan informatie, maar niet alles is even waar. Het kan lastig zijn om feit van fictie te onderscheiden. Hieronder zetten we een paar hardnekkige fabels en bewezen feiten op een rijtje.

Fabel
  • Zweethanden zijn een teken van nervositeit: Hoewel stress en angst inderdaad een rol kunnen spelen bij het krijgen van klamme handen, zijn het niet de enige factoren. Hormonale veranderingen, medicatie en zelfs je dieet kunnen bijdragen aan het probleem.
  • Het is alleen een tienerprobleem: Zweethanden zijn niet leeftijdsgebonden. Hoewel tieners door hormonale schommelingen vaak meer last hebben van overmatig zweten, kunnen mensen van alle leeftijden er last van hebben.
  • Het is een hygiëneprobleem: Dit is een veelvoorkomende misvatting. Overmatig zweten staat doorgaans los van persoonlijke hygiëne. Het kan wel het gevolg zijn van andere factoren zoals medicijnen, stress of zelfs erfelijkheid.
  • Het gaat vanzelf over: Heb je last van zweethanden tijdens stressvolle situaties? Dan zal het probleem vaak vanzelf over gaan als de stress weg is. Maar heb je er op hele andere momenten (ook) last van, dan gaat het niet zo makkelijk over. Zonder de juiste behandeling kunnen zweethanden een langdurig probleem zijn, soms zelfs levenslang.
Feit
  • Zweten is natuurlijk: Iedereen zweet. Het is een normaal en zelfs noodzakelijk proces om je lichaamstemperatuur te reguleren. Je handpalmen bevatten veel zweetklieren, wat bijdraagt aan het fenomeen van zweethanden.
  • Medische behandeling is mogelijk: Als je last hebt van ernstige of chronische zweethanden, zijn er medische behandelingen beschikbaar. Neem contact op met je huisarts voor de mogelijkheden.

Wat te doen tegen zweethanden

Klamme handen kunnen een lastig probleem zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om het aan te pakken. Een eerste stap is om te achterhalen waarom je last hebt van zweethanden. Is het stress, zijn het je hormonen of een onderliggende aandoening? In geval van stress kan het helpen om je triggers te identificeren en hiermee aan de slag te gaan door middel van bijvoorbeeld mindfulness, yoga of andere stressverlagende technieken.

Maar je gaat waarschijnlijk geen yoga oefening doen net voor een belangrijke presentatie.  Dan biedt een anti-transpirant als syNeo 5 een uitkomst. syNeo5 komt zowel in pompspray als in roller en kan veilig aangebracht worden op de handen. Let wel op dat je niet direct na het aanbrengen met je handen in je ogen wrijft, dit kan voor irritatie zorgen. Omdat de huid van de handen wezenlijk verschilt van de huid onder de oksels, kan de werking en de werkingsduur verkort worden.

Werken bovenstaande oplossingen niet? Neem dan contact op met je huisarts voor een specialistische behandeling.  

syNeo 5 tegen zweethanden

Klaar om de strijd met zweethanden aan te gaan? Ervaar de effectiviteit en het comfort van syNeo 5 voor jezelf. Bestel nu en neem de controle terug over je handen en je leven. Klik hier om jouw syNeo 5 vandaag nog te bestellen!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00
man heeft syNeo5 vast

Reseller worden van syNeo

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van syNeo producten in de Benelux? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Wilt u weten waar syNeo wordt verkocht? Kijk dan op de pagina verkooppunten.
Follow us