Syneo5 Logo

Wat te doen tegen overmatig zweten?

Wat te doen tegen overmatig zweten

Inhoud

Zweten is heel natuurlijk. Het zorgt ervoor dat ons lichaam kan afkoelen en niet oververhit raakt. We zweten allemaal weleens bij warmte of inspanning. Maar bij sommige mensen komt het echter voor dat ze overmatig zweten zonder inspanning. Dit wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Erfelijkheid kan een rol spelen maar soms heeft overmatig zweten een diepgaandere oorzaak. In deze blog gaan we dieper in op deze oorzaken en vertellen we je graag wat te doen tegen overmatig zweten.

Wat is overmatig zweten?

Normaal gesproken zweet je als het warm is, bij inspanning of bij emotie. Als je overmatig zweet, komt het vaak voor dat er helemaal geen aanleiding is voor het zweten dat je op dat moment doet. De medische term hiervoor is hyperhidrosis. Hier is sprake van wanneer je overmatig veel zweet over langere periodes. Men spreekt pas van hyperhidrosis zodra de klachten 6 achtereenvolgende maanden aanhouden.

Bij overmatig zweten produceren de zweetklieren in de huid meer zweet dan nodig is om het lichaam te beschermen tegen oververhitting. Hoeveel je zweet is deels genetisch bepaald, ongeveer 0.5% van de bevolking lijdt aan een vorm van hyperhidrosis. Ongeveer een derde tot de helft van de mensen met hyperhidrosis heeft een familielid met hetzelfde probleem. Het overmatig zweten begint vaak in de tiener- of twintiger jaren en is het gevolg door overactiviteit van één type zweetklier: een eccriene klier. Deze klieren vind je bijna overal op het lichaam, maar ze komen het meest voor in de oksels, handpalmen en voetzolen.

Oorzaken overmatig zweten

De oorzaken van hyperhidrosis zijn nog niet volledig bekend. Het lijkt genetisch bepaald te zijn en kan worden geactiveerd door factoren zoals stress en angst. Andere mogelijke oorzaken zijn:

 • Overactieve zweetklieren: Mensen met hyperhidrosis hebben overactieve zweetklieren, wat leidt tot overmatig zweten.
 • Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen tijdens de puberteit en de menopauze kunnen bij sommige mensen hyperhidrosis veroorzaken.
 • Voedsel: Sommige voedingsmiddelen, zoals pittig eten en cafeïne, kunnen de aandoening verergeren.
 • Medicatie: Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, kunnen overmatig zweten veroorzaken als bijwerking.
 • Medische aandoeningen: Hyperthyreoïdie en diabetes kunnen hyperhidrosis veroorzaken.
 • Overgewicht, de menopauze en chronische infecties kunnen de boosdoener zijn. Hormonale ziektes zoals een te snel werkende schildklier kunnen ook hyperhidrose uitlokken.

Gevolgen hyperhidrosis

In de meeste gevallen kan overmatig zweten geen kwaad, maar het kan wel tot ongemak leiden, zoals zweetplekken in kleding en een vervelende zweetlucht. De bijwerkingen zijn over het algemeen niet ernstig, maar voornamelijk het psychisch effect maakt dat een oplossing vaak wel gewenst is.

Hyperhidrosis kan leiden tot vervelende en zelfs belemmerende gevolgen in het dagelijks leven. Het kan leiden tot sociaal isolement, angst en depressie. Bovendien kan het leiden tot huidirritatie en infecties, gevolgd door een verlies van zelfvertrouwen en verminderde productiviteit op het werk. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar, variërend van medicatie tot chirurgische ingrepen en medische hulpmiddelen die de symptomen kunnen verlichten. Het is belangrijk om deze aandoening serieus te nemen en tijdig behandeling te zoeken, zodat je weer een normaal leven kunt leiden.

Wat kun je doen tegen overmatig zweten?

Er zijn verschillende oplossingen tegen overmatig zweten maar weinig oplossingen zijn permanent. Hierbij valt te denken aan botulinetoxinebehandelingen, aluminiumchloride behandeling, of een operatie waarbij de zweetkliertjes worden doorgesneden. Niet iedere behandeling is even effectief. Ook is de behandeling afhankelijk van de plek waar je last hebt van het overmatig zweten. Zou je meer willen weten over dit soort behandelingen, dan raden wij aan contact op te nemen met je huisarts.

Een deodorant met aluminium kan helpen om de groei van bacteriën tegen te gaan. Aluminiumzouten zorgen er namelijk voor dat de bloedvaten in je huid samentrekken en daardoor je zweetklieren verkleinen. syNeo 5 is daarin uniek in zijn soort, syNeo 5 doodt alle bacteriën en verkleint daarnaast de porie openingen doordat de werkzame stoffen opdrogen op de huid.

syNeo 5: dé deodorant tegen overmatig zweten

syNeo 5 is dé anti-transpirant, omdat deze effectief werkt tegen (overmatig) zweten tot wel 5 dagen lang. Bovendien kan de anti-transpirant ook op andere plekken dan alleen onder de oksels gebruikt worden.

Heb je bijvoorbeeld veel last van zweten op je voorhoofd, dan kun je de syNeo 5 anti-transpirant hier prima voor gebruiken. Ook wanneer je last hebt van zweet op je rug, in je nek of bijvoorbeeld onder de borsten, kun je syNeo 5 gebruiken. Met uitzondering van de weke delen is syNeo 5 op alle plekken van het lichaam te gebruiken waar je last hebt van transpiratie.

syNeo Soft Roll-on Unisex 50ml

Voorkomt syNeo 5 zweten?

Het antwoord op de vraag of syNeo 5 zweten voorkomt, ligt iets genuanceerder dan een simpele ja of nee. Zweten is nodig om je lichaam te koelen. Het volledig blokkeren van alle zweetklieren zou dan ook slecht zijn voor je lichaam en kan ertoe leiden dat je ziek wordt.

syNeo 5 zorgt er dan ook niet voor dat de zweetklieren geblokkeerd worden, maar dat deze verkleind worden. Zo kan er minder zweet uit de zweetklieren komen. Een andere stof in de anti-transpirant zorgt ervoor dat de kleine hoeveelheid zweet die nog wel uit de klieren komt, wordt verspreid over een groter oppervlak waardoor het geheel droger aanvoelt.

Tegelijkertijd heeft de anti-transpirant een antibacteriële werking, wat ervoor zorgt dat de bacteriën die de nare zweetgeur veroorzaken worden gedood. Hierdoor heb je geen last meer van een nare zweetgeur.

Voor wie is syNeo 5?

syNeo 5 kan door iedereen gebruikt worden. Veel mensen die overmatig zweten hebben baat bij het gebruik van de anti-transpirant, maar ook mensen die niet overmatig zweten gebruiken syNeo 5. Het grote voordeel van de anti-transpirant is dat deze maar eens in de vijf dagen aangebracht hoeft te worden zonder dat deze in de tussentijd zijn werking verliest.

Ben je benieuwd naar de werking van syNeo 5 voor jou? Bestel de anti-transpirant in de webshop of bij de drogisterij in jouw buurt!

Andere manieren om overmatig zweten te bedwingen

Ook als je last hebt van hyperhidrosis zijn er manieren om het overmatig zweten in toom te houden. Naast de medische behandelingen en de anti-transpirant van syNeo 5 zijn er andere manieren om het overmatig zweten te bedwingen. Bijvoorbeeld door je persoonlijke hygiëne goed onder de loep te nemen en naar je kledingkeuze te kijken. We zetten nog enkele tips voor je op een rijtje.  

Wat te doen tegen zweetoksels?

 • Regelmatig wassen van de oksels
  Het regelmatig wassen van de oksels kan overmatig zweten en een vervelende zweetlucht tegengaan. Het is wel belangrijk om bij het wassen gebruik te maken van zeep met een lage PH-waarde. Onze huid heeft van nature een zuurtegraad die ervoor zorgt dat slechte bacteriën worden gedood en goede bacteriën kunnen overleven. Door het gebruik van producten met een hoge PH-waarde raakt de balans verstoord en krijgen de slechte bacteriën de kans om te overleven op de huid. Zodra zweet in aanraking komt met deze bacteriën ontstaat een vervelende zweetlucht (Lees: Waardoor ontstaat zweetlucht?).
 • Scheren van lichaamshaar
  Een oplossing voor overmatig zweten bij mannen en een vervelende zweetlucht is het scheren van lichaamshaar. Onder andere okselhaar is een perfecte plek voor bacteriën om te nestelen. Deze bacteriën zorgen voor zweetlucht. Door het wegscheren van dit haar, krijgen bacteriën minder kans.
 • Geschikte kleding
  Over het algemeen kun je beter geen synthetische stoffen dragen als je last hebt van overmatig zweten. Dit komt omdat synthetische stoffen een isolerende werking hebben en weinig vocht opnemen. Er zijn wel synthetische materialen die vocht afvoeren, deze worden meestal verwerkt in sportkleding.

  Natuurlijke vezels, zoals katoen, linnen, bamboe, zijde en wol ademen het beste en zijn de meest geschikte optie bij overmatig zweten bij mannen (en vrouwen). Half-synthetische stoffen, zoals viscose en lyocell ademen ook goed en zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar luchtige kleding.
 • Een krachtige anti-transpirant
  Anti-transpirant zorgt voor extra bescherming tegen zweten en zweetlucht. In tegenstelling tot deodorant, zorgt anti-transpirant ervoor dat de poriën worden verkleind, zodat er minder zweet uit de poriën kan komen. De ingrediënten en samenstelling bepalen voor een groot deel hoe effectief de anti-transpirant is.
overmatig zweten oksel

Wat te doen tegen zweethanden?

Zweethanden zijn heel vervelend en kunnen je tegenhouden in het doen van allerlei activiteiten. De zweetklieren op de handen zorgen niet alleen voor het reguleren van de lichaamstemperatuur, maar verbeteren ook je grip. Maar zweet je heel veel, dan kan dit zorgen voor allerlei ongemakken. Wat kun je ertegen doen?

Een botoxbehandeling is een mogelijkheid, maar zijn niet geschikt voor ieders budget en, afhankelijk van de klachten, misschien ook niet nodig. Een goede, en budgetvriendelijke, oplossing is het gebruiken van een anti-transpirantcrème. De syNeo DryHands houdt je handen lange tijd droog. Dit is een vetvrije crème die niet plakt en niet afgeeft. Perfect voor tijdens het sporten of sociale situaties!

Wat te doen tegen zweetvoeten?

Zweetvoeten zijn meestal niet direct zichtbaar voor andere mensen, maar bieden wel veel ongemak. Je voeten voelen vaak koud en kunnen stinken. Dit kan je onzeker maken en kan ervoor zorgen dat je bepaalde sociale situaties uit de weg gaat. Wat kun je ertegen doen?

 • Was je voeten regelmatig
  Was je voeten regelmatig en gebruik daarbij een zeep met lage PH-waarde of gebruik helemaal geen zeep. Gebruik je wel zeep, zorg dan dat je deze goed wegspoelt. Droog de voeten na het wassen goed af. Zeker tussen de tenen, want dit is een ideale leefomgeving voor bacteriën.

 • Draag geschikte schoenen
  Goede schoenen zijn erg belangrijk bij het tegengaan van zweetvoeten. Schoenen die goed ventileren, niet knellen en zijn gemaakt van natuurlijke materialen (zoals leer) zijn het meest geschikt voor zweetvoeten. Ook is het belangrijk om regelmatig andere schoenen aan te trekken. Het beste is om schoenen 24 uur te laten drogen voordat je deze weer aantrekt.

  Trek je schoenen ook uit zodra dit mogelijk is. Dus kom je thuis na een lange werkdag, trek dan direct je schoenen uit en bij voorkeur ook de sokken.

 • Draag geschikte sokken
  Kies je altijd sokken uit op basis van het kleurtje of printje? Je kunt beter kijken naar de materialen waarvan de sokken gemaakt zijn. Sokken van natuurlijke materialen zullen bijdragen aan het verminderen van zweetvoeten. Kies sokken met een hoog aandeel natuurlijke materialen, zoals katoen en wol.

  Het is ook belangrijk om iedere dag schone sokken aan te trekken en de sokken te wassen op minimaal 60 graden. Hiermee worden bacteriën die zweetlucht veroorzaken gedood.

Lees meer over zweetvoeten en wat je er nog meer kunt tegen kunt doen in onze blog.

 

zweetvoeten

Wat te doen tegen overmatig zweten gezicht?

Voor je gezicht adviseren wij om syNeo 5 aan te brengen op een wattenschijfje en het daarmee aan te brengen op het gezicht. SyNeo 5 bevat een stof die de groei van bacteriën voorkomt en zo je effectief beschermt tegen een onaangename zweetgeur. Het is belangrijk om te zorgen dat de huid voor het aanbrengen volledig droog is om een maximaal resultaat te bereiken. Breng het voor het slapen gaan aan zodat het gedurende de nacht kan inwerken. Vermijd ten alle tijden de slijmvlieshuid als ogen, neus en mond bij het aanbrengen van syNeo 5.

overmatig zweten gezicht
Meer weten over de werking van syNeo 5? Kijk dan hier!

Voor de gevoelige huid heeft syNeo een speciale lijn met anti-transpiranten zonder de toevoeging van alcohol, kleurstoffen, parfum, siliconen, PEG’s en microplastics.

Bekijk de Pompspray SOFT en de Roll-on SOFT.
syNeo 5
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00
man heeft syNeo5 vast

Reseller worden van syNeo

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van syNeo producten in de Benelux? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met u op. Wilt u weten waar syNeo wordt verkocht? Kijk dan op de pagina verkooppunten.
Follow us